9 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

När du ska bygga om eller renovera och anlitar en leverantör bör du följa denna checklista för att säkerställa att leverantören du anlitar är seriös och att allt sköts korrekt, från avtal till utförande.


Med vår händiga lista kan du få ett lyckat byggprojekt oavsett hur stort eller litet det är.

 • Fotografera den yta som berörs
  Genom att ta bilder på den yta som din köpta tjänst berör har du en säker utgångspunkt när arbetet drar igång och även något att jämföra med när du har det färdiga resultatet framför dig. Bra för säkerhets skull om diskussion uppstår om hur arbetsytan ska återställas efter avslutat jobb.
 • Hör med olika leverantörer
  Oavsett vilken typ av arbete du vill anlita en leverantör för bör du aldrig nöja dig med att bara höra med en enda leverantör. Då riskerar du att få ett pris som är orimligt eller en kvalitet som inte är optimal. Stalltipset är att kontakta och begära offerter från fyra-fem olika leverantörer och sedan ta din tid och ställa deras anbud mot varandra, detta kan vi på proffsbyggare.se hjälpa dig med. Knappen längst ner på sidan hänvisar dig till ett formulär där du kan fylla i din prisförfrågan direkt, därefter kommer du bli kontaktad av max 5 olika byggfirmor som kommer med prisförslag till just dig.
 • Bygglov kan behövas
  För vissa typen av tillbyggnationer, nybyggen eller renoveringar kan bygglov behövas, även vid till synes enkla projekt som ommålning. Hör alltid med din kommun först (byggnadsnämnden) för att se vilka tillstånd du kan komma att behöva för ditt önskade projekt.
 • Kontrollera dina försäkringar
  Att ha rätt försäkring är mycket viktigt när du genomför någon typ av förändring i eller runt din bostad. Detta kan vara snårigt så försök att föra en dialog med din leverantör om vad de rekommenderar. De är experter på området och vet oftast vad som gäller. Hör även med ditt försäkringsbolag som du redan har idag, ofta kan du få lite bättre pris om du exempelvis redan har hemförsäkring hos dem. Försäkringar som kan vara aktuella beroende på jobbet är färdigställandeskydd och byggfelsförsäkring. Hör gärna med din kommuns konsumentrådgivare om du vill veta mer om just ditt specifika fall.
 • Kontrollera leverantören
  Följande saker bör du få (eller be att få) från de leverantörer du överväger att anlita: - Organisationsnummer, då kan du bland annat kontrollera att de har en riktig firma med F-skattesedel via Skatteverket eller www.allabolag.se. - Referenser från deras tidigare kunder, med kontaktuppgifter. Ring gärna upp referenserna och hör dig för om din tilltänkta leverantör. - Kontrollera att leverantören har de certifieringar och behörigheter som behövs. Ett enkelt sätt är att höra dig för med den aktuella branschföreningen som din leverantör tillhör. Detta gäller givetvis endast vid lite mer avancerade arbeten såsom elarbeten eller VVS, enklare snickeriuppdrag kräver inga särskilda certifieringar. - Vill du vara riktigt säker på att din leverantör är seriös kan du ringa Skatteverket för att se om företaget har skulder eller betalningsanmärkningar. Det kan vara en signal på att leverantören har problem.
 • Viktigt med avtal
  För dialog med den leverantör du väljer om detaljerna i arbetet som ska utföras och skriv sedan ett enkelt men tydligt avtal om vad ni kommit överens om. Det ni behöver diskutera och bestämma är: - Vad som ska utföras och vad resultatet ska bli. - Vad det kostar, exempelvis angivet i timpenning eller fast pris. - Om och i så fall hur mycket leverantören får gå över den överenskomna prisbilden utan att fråga, om arbetet kräver det. - När arbetet ska vara klart och om du får avdrag på priset ifall det blir försenat. - Att fakturan kommer specificera pris för arbete, material samt hur stort ROT-avdrag som gjorts. - När fakturan skickas och när den ska vara betald (se till att betalning sker efter avklarat arbete, inte i förskott).Kom överens om dessa saker på förhand så underlättar det för både dig och leverantören att känna trygghet i er affär.
 • Är priset korrekt?
  Det finns av naturliga skäl inget enkelt sätt att se om ett pris är ”korrekt” när man köper in en tjänst från en hantverkare. En fingervisning får du när du tar in offerter från olika leverantörer, då kan du se i vilket prisspann de ligger (och det kan vi på Proffsbyggare.se hjälpa dig med. Hos oss skickar du en prisförfrågan och får flera priser från olika hantverkare). Sedan beror också priset på omfattningen av arbetet, eventuell specialkompetens som behövs och huruvida det omfattas av ROT-avdraget (som drar bort 50 procent av arbetskostnaden). Så jämför alltid olika prisförslag mot varandra, då får du bäst bild av vad det rätta priset för just ditt projekt är.


Använd denna checklista när du diskuterar med leverantörerna så är du en god bit på vägen till en lyckad affär med din hantverkare eller leverantör.

Här nedan kan vi hjälpa dig få in priser från olika byggfirmor.


Skapa en prisförfrågan här >>