Detta är det första valet du behöver göra och även det viktigaste. Att göra allt själv ger en skön känsla av tillfredsställelse men kostar framför allt mycket tid och resultatet kan bli lidande om du inte är stensäker på vad du gör.
Att anlita någon kostar å andra sidan mer pengar men i gengäld får du ett proffsigt utförande och mer tid över själv. Med ROT-avdraget får du idag också dra av hälften av arbetskostnaden vid hantverkstjänster.
Man kan sällan få allt här i världen, därför är det viktigt att du priorterar hur du vill att den som utför arbetet ska sköta ditt projekt. Är priset viktigt kanske du måste begränsa vilka typer av material du har att välja på. Men är det exempelvis viktigt att allt blir in i minsta detalj som du vill ha det bör du också tillåta en budget med mycket buffertutrymme. Kort sagt – skriv ned dina önskemål och försök att prioritera dessa från ”avgörande” till ”kul om det blir av men inte jätteviktigt”.
Innan du skriver på avtal med en hantverkare eller börjar köpa in material och verktyg själv bör du göra en budget. Dela upp i kostnad för material och verktyg, kostnad för arbete (denna del av priset får du sedan dra bort 30 procent från genom ROT-avdraget), samt övriga kostnader. Denna egna budget får du sedan stämma av med de offerter du får in från olika hantverkare, var beredd på att kompromissa och omfördela kostnader vid behov.
Om du valt att ta in hjälp från proffs börjar nu fasen där du ser över vilka olika firmor som finns att välja mellan där arbetet ska utföras och sedan kontaktar dessa och begär priser från dem. Det är viktigt att aldrig nöja sig med första bästa. Ett genomsnittligt byggarbete kostar många tusen kronor, och det finns sannolikt mycket pengar att spara för dig om du ser till att gå igenom flera olika företags erbjudanden till dig. Kom ihåg att de vill ha dig som kund, och därför kommer kämpa om att komma med det bästa möjliga prisförslaget. Vi på Proffsbyggare.se kan hjälpa dig ta in fler offerter från olika byggfirmor, det enda du behöver göra är att skicka iväg en prisförfrågan (se knappen längst ner).
Nu granskar du de företag som hört av sig och jämför deras priser, hur lång tid de gör jobbet på och rent generellt om de känns lämpade för just det du vill ha hjälp med. Du ska inte nöja dig med att något inte känns hundraprocentigt, det finns en byggfirma för alla projekt där ute, det gäller bara att hitta den.
Nu är det dags att börja arbetet, oavsett om du anlitat en hantverkare eller gör det själv. Här är det viktigt att den som utför arbetet – du själv eller byggfirman – har koll på om ditt projekt kräver särskilda certifieringar eller bär med sig andra särskilda krav.
Ska du bygga ett enkelt staket krävs det exempelvis inte så mycket extra kompetens utöver bra snickerikunskaper men ska du renovera ett kök behöver de som utför arbetet kunna våtrumsregler, vara godkända för att arbeta med el och känna till viktiga saker såsom ”kökstriangeln”. Kortfattat; se till att de som gör jobbet vet vad de håller på med!
Efter utfört arbete är det smart att så snart som möjligt se över hur resultatet blev. Ju snabbare du gör detta desto enklare är det att åtgärda eventuella brister. Ta gärna upp hur utvärdering av resultatet går till med hantverkaren redan på förhand, de ligger även i deras intresse att allt blir rätt och att de kan lämna uppdraget med både hantverkare och kund nöjda över resultatet.