8 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Du som anlitar en byggfirma ökar chansen till ett lyckat resultat med dessa fem tips, oavsett om du byter ut en dörr, bygger en altan eller renoverar ett helt hus.


1. Skriv ned krav och önskat resultatet

Börja med ett blankt papper (eller tomt dokument i din dator) och skriv ned en enkel beskrivning av hur du vill att ditt byggprojekt ska skötas, vad du vill att den du anlitar ska göra och hur du önskar att resultatet ska bli. Till exempel om du vill att byggfirman ska sköta såväl arbete som materialinköp, eller om du vill göra delar av arbetet själv. Genom att ha dina önskemål tydligt nedskrivna ökar chansen till att projektet går så som du önskat och du kan enklare föra dialog med hantverkarna.2. Begär alltid prisförslag från flera byggfirmor

Genom att begära in offerter från åtminstone tre-fem olika byggfirmor(det är det vi på Proffsbyggare gör, du behöver bara skicka en prisförfrågan så får du sedan in flera priser från olika byggfirmor) så får du en mycket bättre bas att stå på än om du väljer första bästa byggare du hittar på nätet eller i en annons. Beskriv ditt projekt kortfattat till några olika företag och låt dem sedan komma med offerter och förslag på hur de bäst kan lösa dina önskemål. När de gör det sätter du dig själv i en bra sits som beställare eftersom du dels ser hur deras lösningar (eventuellt) skiljer sig åt och dels kan du enkelt jämföra deras priser.3. Priset är viktigt men det är inte allt

När du får prisförslag från byggfirmorna bör du i lugn och ro jämföra dessa och sedan välja ut den eller de firmor som känns bäst. Givetvis är priset en faktor du bör hålla koll på, oavsett om de anger priset i timkostnad eller fast pris för hela arbetet. Men glöm inte att priset bara är en del av helheten. Hur pass kunniga och seriösa byggfirman känns är mycket viktigt och er personliga kemi likaså. Kommunikationen är viktig och du bör därför välja den firma som du ”klickar” bra med, och inte bara stirra dig blind på kostnaden.4. Glöm inte ROT-avdraget

Med ROT-avdraget får du en ”skatterabatt” på 30 procent av arbetskostnaden för många olika typer av snickeri, bygg- och hantverkartjänster. Generellt kan man säga att alla byggarbeten som sker inne i ditt hus eller direkt utanpå/i anslutning till huset är godtagbara ROT-avdragsarbeten. Oftast anger byggfirmorna priset med ROT-avdraget redan inlagt direkt i offerten.

På fakturan ska avdraget alltid göras automatiskt, du som kund behöver inte oroa dig för det praktiska utan det sköts av hantverkaren. Däremot måste du ha betalat så mycket skatt att det ”täcker” ditt önskade avdrag. Är du osäker på att du haft tillräcklig inkomst kan du alltid ringa Skatteverket för att höra hur din ekonomiska sits ser ut vad gäller ROT-avdraget.


5. Skriv ett avtal

När du är överens med den byggfirma du valt så är det alltid klokt att skriva ett avtal på förhand. Där bör du ange vilket pris ni kommit överens om och när arbetet ska utföras, samt om det ska finnas någon form av kompensation om arbetet försenas. På avtalet bör även byggfirmans namn och organisationsnummer stå.

Med ett skriftligt avtal ökar tryggheten för båda parter och det viktigaste i det hela kan dra igång snabbt och effektivt – själva byggandet!


Nedan kan vi hjälpa dig vidare om du vill ta in fler offerter från olika byggfirmor.


Skapa en prisförfrågan här